ForsidenNyhederNyttig info om biavlLidt om D.B.L.ForretningsudvalgetRegionsrepræsentanterRepræsentantskabsmødeMedlemsbladetBliv medlem herLokalforeningerAnnoncørerFormanden skriverEtiketbestillingEgenkontrolLovstofHonningmarkedVokslysWebmaster


v/ formand
Arne Jensen
Ringparken 16, st th
4000 Roskilde
Mobil: 40 52 86 60
E-mail: asj.biavl@gmail.com

Vokslys

Sikkerhedsregler

Når man arbejder med bivoks må temperaturen ikke overstige 80 grader. Ved temperaturer over 100 grader er voksen eksplosionsfarlig, så pas på. Overholder du disse regler er der absolut ingen risiko. Voksen smelter ved ca. 65 grader, så jo lavere temperaturen er, jo flere lys kan der laves på en time. Hvis temperaturen er for lav, så der bliver fejl i lyset kan man jo bare smelte det igen og lade voksen blive lidt varmere.
Brug aldrig åben ild – smelt altid i et vandbad, aldrig direkte i en gryde.
Går der ild i voksen – sluk for varmen. Brug ikke vand, men et brandtæppe eller en pulverslukker. Arbejdsstedet dækkes med gamle aviser eller andet, som kan kasseres efter brug.
Tekst: Arne S. Jensen

Støbning af vokslys

Oversat af Kristian E. Nielsen, Arnum

Forskellige hobbyforslag gør det muligt for dig selv at kreere individuelle ting, lysfigurer og relieffer af bivoks, voks eller støbekeramik.

Støbningen i silikonegummiform er enkel og problemfri. Resultatet er flotte støbeaftryk. Støbeformene er højelastiske, varmebestandige og slidstærke med lang holdbarhed. Det er ikke nødvendigt at forbehandle støbeformene med slipmiddel før man hælder støbemassen i.

Hvis du ønsker en rustikgammel overflade, anbefaler man at male med det tilhørende patineringsfarve (naturbrun). Emnerne kan males helt eller delvis, ligesom motiver, der er malet på først, vil blive fremhævet med patineringsfarve.

Til forgyldning bruges pynteguld-effektpulver. Dette sikrer Deres lys og figurer et smukt og eksklusivt udseende, hvis du bruger det efter patineringen. Du kan overdrysse hele emnet med guld-effektpulver eller blot drysse på detaljer, som blomster, bi-motiver og andet efter eget temperament.

Farvede emner (malede) kan du frembringe ved at bruge de farver der fås til formålet. De kan blandes indbyrdes og nye farver og nuancer frembringes helt efter eget hoved. Her kommer dine kunstneriske evner i brug.

Der findes også flydende glitterfarver, der giver en meget smuk farveeffekt i guld-kobber og gulgrøn. Glitterfarven kan ligeledes bruges helt eller delvis på emnerne.

Der er også strøflitter (pulver) som i guld eller "sne" især bruges på støbeemner vedr. juletræslys og julemotiver af voks eller støbekeramik.

Du kan også bruge stjernepailletter til at frembringe smukke dekorationer. Findes i farverne guld, rose og irishvid.

Lakering bruges på bivoks, voks og støbekeramik efter at ovenstående dekorationer er foretaget, til at forsegle overfladen på emnerne.

Lysstøbning, figurstøbning

vokslys1
Indsæt vægen i støbeformen
Den specielle lysvæge sættes ind midt i støbeformen, således at den stikker ca. 3 cm ud af bunden (som er lysspidsen).
vokslys2
Luk støbeformen
Luk og lås tøbeformen med flere gummibånd (er med i sættet). Støbeformen står nu på de 3 cm væge som stikker ud.
vokslys3
Anbring vægeholder
Den anden ende af vægen sættes i vægeholderen (tilbehør) og fikseres i midten af formen.
vokslys4
Klar til støbning
Den overskydende væge klippes af.
vokslys5
Voks hældes i formen
Bivoks må ikke varmes op til mere end 75 grader celsius. Brug termometer. Det vil ellers krympe meget under afkøling. Lad formen køle af.
vokslys6
Afforme
Afmonter vægeholder og gummibånd. Overskydende væge klippes væk. Åbn forsigtigt formen og tag det færdige og smukke resultat ud.

Reliefstøbning

vokslys7
Hæld voks i støbeformen
Bivoks må ikke varmes til mere end 75 grader celsius. Krymper så ved afkøling.
vokslys8
Ophængssnor eller -metaltråd
Isæt ophængssnor, -garn eller -metaltråd, således at 2/3 af snoren er nede i voksen og garnet udenfor formen danner et øje til ophæng.
vokslys9
Afforme
Efter afkøling tages det færdige resultat ud af formen.
vokslys-872

Dekorering af emnerne

vokslys10
Patinering
Hele emnet (relief eller figur) overmales med patineringsfarve. Vokslys kan males helt eller delvis, således at indstøbte motiver fremhæves. Brug en blød flad pensel. Skal tørre helt inden videre forarbejdning.
vokslys11
Pyntegulv (pulver)
Drysses med 2 fingre helt eller delvis på emnerne helt efter eget valg. Drys forsigtgit og tyndt. Børst overskydende pulver væk (evt. blæs. Skal lakeres til slut.
vokslys12
Farvelægning
Vore farver er på vandbasis kan blandes indbyrdes. Med en blød pensel males motiver og dekorationer, kun fantasien sætter grænser.
vokslys13
Glitterfarve
Kan pålægges med en blød pensel, på detaljer eller på hele voksmotivet. Flere lag på hinanden er en mulighed.
vokslys14
Strøflitter
Voksmotive påføres først lak, med pensel eller ved dypning. Med fingrene drysses strøflitteret på den våde lak, mens man langsomt drejer emnet. Lad tørre helt.
vokslys15
Stjernepailletter
Emner der skal have stjernepailletter lakeres først (pensel eller dyp). Tryk forsigtigt pailletter fast i den våde lak med en fingerspids. Lad tørre helt.
vokslys16
Lakering
Voksemner forsegles til slut med lak, enden med pensel eller ved større antal ved sypning. Det efterlader overfladen glansfuld og godt beskyttet.
vokslys-759

Sådan rulles vokslys

Også kaldet tavlelys

Sådan vendes en væge til vokslys og tavlelys

Angående væger

Brug en rigtig væge til bivokslys. Det skal være den runde type. Ikke flad som bruges til paraffinlys.
Bivoksen bliver ikke så let opsuget af vægen, som andre typer. Væger til bivokslys fås i forskellige tykkelser. For at få lyset til at brænde bedst muligt, skal vægen vende rigtigt.
Tekst: Arne S. Jensen

Vokspladerne skal være varme, så de er smidige.
Læg 4-5 voksplader på en træplade på varmeapparatet, aviser eller en skuffe i komfuret kan også bruges. Start i god tid og hold øje med voksen.
Af en voksplade kan der blive 2 lys.

Deling til 2 lys:
Voksplade delt i to

  1. Vokspladen lægges ud til bordkanten, så bukkes 1 række celler nedad.
  2. Vend pladen og læg vægen i den ombukkede kant.
  3. Klip vægen af således at den er 1 cm længere end den ombukkede kant. (Det er her lyset skal tændes)
  4. Nu rulles lyset stille og roligt og så har du et færdigt lys.

Når teknikken er indarbejdet, kan man rulle lys i alle tykkelser og størrelser. En plade kan f.eks. deles i 6-8 stykker, som bruges til juletræslys.
Man kan også lave et stort tykt lys af en hel plade.
Prøv dig frem, vi sender gerne tykkere eller tyndere væger, hvis det ønskes.
Hvis vægen laves kortere end lyset, er det selvslukkende. Stumpen kan bruges til modelervoks hvis du ælter den godt i fingrene.

Tænd lyset og glæd dig over den dejlige duft, som breder sig i stuen og glæd dig over at du får renset luften af voksflammen.
Vi har også silikoneforme med relief til støbte lys. Man kan selvfølgelig også lave hånddryppede lys af smeltet blokvoks.
HUSK! Når du anvender biprodukter, støtter du biavlen i Danmark, og dermed bestøvningen af din egen have og den danske fauna, til gavn for mennesker og dyr.
Bivoks er sundt at spise.

Danske Biavleres Landsforening kommer gerne og demonstrerer produktion af vokslys. Vi har selv voks og væge med. E-mail: asj.biavl@gmail.com.

Kunne du tænke dig at blive medlem hos DBL og få vores blad 11 gange pr år for kun 325.- ? Så skriv en mail til formanden på ovenstående adresse.

Forskellige vokslys støbt eller rullet af bivoks